Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Nov 2011
    Posty
    5
    Tematy
    1
    Kliknij i podziękuj
    0
    Podziękowano 0 razy w 0 postach
    Siła reputacji
    12

    brak głosu w laptopie

    Witam, tak jak jest napisane w temacie: od pewnego czasu nie mam głosu w laptopie, wydaje mi się, że nastąpiło to po przeinstalowaniu winampa. Kiedy odpalam teraz winamp to pojawia się info: 'Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki, lub wybierz inne urządzenia w konfiguracji. Kod błędu 80070241'. Mój laptop to Acer Aspire 5315-2142. Karta dzwiękowa Realtek High Definition Audio- co dziwne wszystko niby poprawnie działa, ale głosu nie ma. Próbowałam instalować sterowniki, ale dalej nic. Dodam, że z głośnikami w laptopie wszystko oki, ponieważ po podłączeniu słuchawek też nie ma głosu. Proszę o pomoc.

  2. #2
    Administrator Awatar Atlantis
    Dołączył
    Jul 2010
    Lokalizacja
    Londyn/Romford
    Posty
    2,403
    Tematy
    108
    Kliknij i podziękuj
    20
    Podziękowano 204 razy w 187 postach
    Siła reputacji
    66
    Odinstaluj i zainstaluj ponownie DirectX-a.
    Wszelkie kopiowanie części lub całych moich wypowiedzi bez wyrażenia przeze mnie zgody jest całkowicie zabronione! (wyjątek na forumbajt.pl)
    Proszę o zgłaszanie niedziałających linków.

  3. #3
    Użytkownik Awatar osk_79
    Dołączył
    Feb 2011
    Lokalizacja
    Mysłowice
    Posty
    185
    Tematy
    9
    Kliknij i podziękuj
    51
    Podziękowano 11 razy w 11 postach
    Siła reputacji
    18
    A próbowałaś odtworzyć muzykę w innym odtwarzaczu, np. w Media Player, AIMP albo jakim kolwiek innym? Jak nie to spróbuj i napisz czy też nie ma głosu.

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    Nov 2011
    Posty
    5
    Tematy
    1
    Kliknij i podziękuj
    0
    Podziękowano 0 razy w 0 postach
    Siła reputacji
    12
    odinstalowalam i ponownie zainstalowalam, dalej nic....

    Nie chodzi tylko o mp3 ale ogólnie o głos w laptopie.

  5. #5
    Administrator Awatar Atlantis
    Dołączył
    Jul 2010
    Lokalizacja
    Londyn/Romford
    Posty
    2,403
    Tematy
    108
    Kliknij i podziękuj
    20
    Podziękowano 204 razy w 187 postach
    Siła reputacji
    66
    Czy w Menedżerze urządzeń jest widoczna karta? Jak tak to czy jest włączona? Panel sterowania -> System -> menedżer urządzeń
    Wszelkie kopiowanie części lub całych moich wypowiedzi bez wyrażenia przeze mnie zgody jest całkowicie zabronione! (wyjątek na forumbajt.pl)
    Proszę o zgłaszanie niedziałających linków.

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    Nov 2011
    Posty
    5
    Tematy
    1
    Kliknij i podziękuj
    0
    Podziękowano 0 razy w 0 postach
    Siła reputacji
    12
    ja mam po angielsku ;D ale niby jesT ok : 'This device is working properly.'



    EDIT:
    hmmm i co pomożecie ??





    //Lord: Poczekaj cierpliwie, to ktoś Ci pomoże.

  7. #7
    Administrator Awatar Atlantis
    Dołączył
    Jul 2010
    Lokalizacja
    Londyn/Romford
    Posty
    2,403
    Tematy
    108
    Kliknij i podziękuj
    20
    Podziękowano 204 razy w 187 postach
    Siła reputacji
    66
    1) Czy przy karcie w Menedżerze urządzeń jest jakiś wykrzyknik/żółty trójkąt? Jak tak trzeba zainstalować inny sterownik.

    2) Sprawdź w Biosie czy jest włączone audio. Chociaż gdyby była wyłączona karta to zniknęła by z Menedżera, ale sprawdzić możesz. Przy starcie laptopa wciskasz F2 i poszukaj po zakładkach controlera audio i włącz/ustaw na Realtek HD (nie może być AC'97).

    3) Wejdź do Winampa -> Opcje -> preferencje -> Wtyczki wyjściowe -> na DirectSound dwa razy myszą -> Urządzenie i tutaj zmień na podstawowy sterownik dźwięku lub Realteka (zależy co masz ustawione). Po wciśnięciu Zastosuj restartujesz laptopa.

    4) Start -> w Uruchom wpisz services.msc. Znajdź usługę Windows Audio i jeżeli jest wyłączona to kliknij dwa razy myszą i w Ogólne ustaw Typ uruchomienia na Automatyczny Wciśnij Zastosuj i dla pewności zrestartuj laptopa.

    Nie podałaś jaki masz system w laptopie. To co napisałam powyżej to tylko przypuszczalne rozwiązania, bo nie można wykluczyć, że karta dźwiękowa jest uszkodzona.
    Wszelkie kopiowanie części lub całych moich wypowiedzi bez wyrażenia przeze mnie zgody jest całkowicie zabronione! (wyjątek na forumbajt.pl)
    Proszę o zgłaszanie niedziałających linków.

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    Nov 2011
    Posty
    5
    Tematy
    1
    Kliknij i podziękuj
    0
    Podziękowano 0 razy w 0 postach
    Siła reputacji
    12
    Mój system to vista. Sprawdzałam- żadnego wykrzyknika/ żółtego trójkąta nie ma. Wszystko zrobiłam według wskazówek. Jedyny problem sprawia mi BIOS. Nie ma tam żadnej zakładki odnośnie kontrolera audio. Wersja BIOS-a v1.21. :/

  9. #9
    Administrator Awatar Atlantis
    Dołączył
    Jul 2010
    Lokalizacja
    Londyn/Romford
    Posty
    2,403
    Tematy
    108
    Kliknij i podziękuj
    20
    Podziękowano 204 razy w 187 postach
    Siła reputacji
    66
    Jeżeli nic nie pomogło to prawdopodobnie karta dźwiękowa jest uszkodzona. To moje zdanie, ale poszukam jeszcze w necie może gdzieś ktoś coś "podpowie".
    Wszelkie kopiowanie części lub całych moich wypowiedzi bez wyrażenia przeze mnie zgody jest całkowicie zabronione! (wyjątek na forumbajt.pl)
    Proszę o zgłaszanie niedziałających linków.

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    Nov 2011
    Posty
    5
    Tematy
    1
    Kliknij i podziękuj
    0
    Podziękowano 0 razy w 0 postach
    Siła reputacji
    12
    możliwe...ale jak komp zawiesił mi się to było słychać 'pipczenie' ;P

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem z internetem w laptopie
    By Legion in forum Notebooki
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 06-09-2011, 15:26
  2. Jak używać baterie w laptopie ???
    By Konrad6956 in forum Zasilacze
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02-08-2011, 13:54
  3. problem z Internetem na laptopie..
    By magda_zabrze in forum Problemy w sieci
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-03-2011, 09:11
  4. SoundMax - brak głosu w telewizorze
    By mario311278 in forum Karty dźwiękowe
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11-12-2010, 08:11
  5. Wirus na laptopie
    By jaa123 in forum Notebooki
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12-10-2010, 19:45

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •